skip to Main Content

Nieuw kunstgebit

Een nieuw kunstgebit is altijd een gevoelige zaak. De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Niet alleen het gehele kauwproces wordt erdoor beïnvloed maar ook uw spraak, lichaamsgevoel en uiterlijk.

Ongeveer drie miljoen Nederlanders dragen een kunstgebit. Voor mensen is de drempel om naar verbetering te zoeken soms groot. De volgende vragen spelen vaak een belangrijke rol: “Is het wel nodig?”, “Verandert mijn uiterlijk dan?”, “Zal het opvallen dat ik een kunstgebit draag?”, “Wordt het wel mooi?”, “Wat kost het?”. Mocht u ook met vragen zitten neem dan gerust contact met ons op.

Vergoeding

Voordat de behandeling van start gaat wordt het behandelplan uitvoerig met u besproken, ook krijgt u een begroting mee. Aan de hand hiervan kunt u bij uw verzekering navragen wat er vergoed wordt en wat de eigen bijdrage zal zijn. De kosten die in rekening worden gebracht door de tandtechnicus worden vermeld op de nota van de tandarts.

Prothese

De partiële prothese

Als u een paar tanden of kiezen kwijt bent, kunt u ervoor kiezen om een partiële prothese te nemen. De partiële prothese zorgt ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Ook verbetert de prothese het uiterlijk van uw gebit en beschermt het de overige tanden tegen slijtage en bederf.

Volledig kunstgebit

Wanneer uw gehele gebit aan vervanging toe is, raden wij een volledige prothese aan. Dit is een grote verandering, omdat uw mond en tanden een belangrijk onderdeel zijn van uw uiterlijk. Niet alleen het kauwen en spreken zal in het begin anders zijn, ook zult u moeten wennen aan uw nieuwe uitstraling.

Van eigen gebit naar kunstgebit; het stappenplan

Het vervaardigen van een kunstgebit gaat niet over één nacht ijs. Bij Citydent volgen wij het volgende stappenplan:

  1. We maken eerst een afdruk van uw kaak met een speciaal afdrukmateriaal. De afdruk sturen we op naar het tandtechnisch laboratorium. Daar wordt de afdruk gevuld met gips. Het model van gips dient als blauwdruk voor een model van kunsthars. Dit model wordt teruggestuurd naar de tandarts, die het vervolgens in uw mond plaatst en het volledig naar uw mond en kaken vormt.
  2. De volgende stap is het trekken van uw kiezen. Uw tanden blijven nog even staan. Terwijl uw prothese wordt gemaakt, kan het tandvlees helen.
  3. Als de prothese klaar is, worden uw tanden getrokken. Uw nieuwe kunstgebit wordt daar direct overheen geplaatst. Dit klinkt u misschien vreemd in de oren, maar het kunstgebit dient als een beschermende dekking voor de wonden.
  4. Na plaatsing van het kunstgebit begint het wenproces. Niet alleen ziet u een ander persoon in de spiegel; ook het praten en eten gaat moeizamer. Over het algemeen went dit zeer snel.

Kunstgebit aanpassen

Na een aantal weken zijn alle wonden geheeld en zult u merken dat het kunstgebit wat losser zit. Omdat u geen tanden of kiezen meer heeft, slinken uw kaken. Dit zorgt voor ruimte tussen uw kaken en het kunstgebit. Na ongeveer zes weken kunnen wij uw kunstgebit aanpassen. Er wordt een soort voering in uw prothese aangebracht, waardoor deze weer stevig in uw mond zit.

Heeft u pijn?

In de eerste weken zult u moeten wennen aan het kunstgebit. Dit gaat vaak gepaard met pijn, omdat de ruimte tussen uw kaken en de prothese vrij klein is. Er kunnen drukplaatsen ontstaan waardoor de pijn niet overgaat. Maak in zulke gevallen altijd snel een afspraak met uw tandarts.

Back To Top